Dette nettstedet selger ikke medisiner. Vi tilbyr kun informasjon om helsetjenester på nettet.

Mounjaro i Norge

Mounjaro

Definisjon

Mounjaro er et legemiddel som er utviklet og kommersialisert av den amerikanske legemiddelgiganten Eli Lilly. Det er godkjent for behandling av diabetes type 2, men dette produktet har også gode vekttapsegenskaper. Kliniske studier har vist at virkestoffet i Mounjaro, tirzepatid, er mer effektivt for å gå ned i vekt enn semaglutid (virkestoffet i suksesslegemidlene Ozempic og Wegovy).

Tilgjengelighet i Norge

Mounjaro er godkjent i EU og Norge. Per august 2024 er det imidlertid ikke tilgjengelig på det norske legemiddelmarkedet (informasjon om produktet er for øyeblikket ikke tilgjengelig på Felleskatalogens nettsider). Produsenten hevder at de overvåker ulike markeder for å avgjøre når produktet skal lanseres. De tar hensyn til ulike faktorer som behovet for å sikre tilgjengeligheten av legemidlet til et bredt publikum, etterspørselen etter Mounjaro og konkurranse.[1]

Pris og resept

Ettersom Mounjaro foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge, er prisen ukjent. Det kan antydes at det vil være dyrere enn Ozempic, men billigere enn Wegovy. Hvis du i fremtiden bestemmer deg for å kjøpe det på internett, må du betale for online medisinsk konsultasjon, utstedelse av e-resept, samt selve produktet.

Når det gjelder resept, vil Mounjaro helt sikkert være et reseptbelagt legemiddel i Norge. For tiden er det mange svindlere i Europa som tilbyr denne medisinen uten å kreve resept fra lege. Dette er imidlertid handlinger som straffes av loven. Du bør unngå slike nettsteder, da du mest sannsynlig vil motta en falsk medisin eller bare overføre penger til kriminelle opportunister som ikke vil sende deg noen pakke i det hele tatt.

Vektnedgang

Mounjaro er et legemiddel mot diabetes, men det kan også brukes off-label for vekttap. Dessuten er det godkjent for slanking i noen land, for eksempel Storbritannia. I tillegg har Eli Lilly lansert et nytt medikament med samme virkestoff, men som er spesielt utviklet for vekttap. Det heter Zepbound, men er foreløpig ikke tilgjengelig i europeiske land.

Instruksjoner for bruk

Mounjaro skal brukes en gang i uken, når som helst på dagen. Så du må velge hvilken som helst dag som passer for deg, for eksempel lørdag. Det kan hende at du må endre ukedagen når du bruker medisinen. I så fall må du sørge for at det er en pause på minst 3 dager mellom dosene.

Mounjaro selges i ferdigfylte penner (KwikPen). En penn inneholder 4 doser av legemidlet.

Mounjaro er en subkutan injeksjon. Dette betyr at du skal injisere det i områder av kroppen din som har nok fettvev under huden. Disse er lår, overarmer og mageområdet (nedre del).

For å injisere legemidlet må du fjerne hetten og sette sprøytepennen vinkelrett på huden din. Deretter låser du opp basen flatt, trykker og holder inne knappen på pennen i opptil 10 sekunder. Du vil høre det første klikket, noe som betyr at injeksjonen har begynt, mens det andre klikket betyr at prosedyren er ferdig.

Bivirkninger

Det er ikke overraskende at Mounjaro, som alle andre legemidler, kan forårsake bivirkninger hos noen pasienter. De mest utbredte negative reaksjonene er:

  • kvalme og oppkast;
  • forstoppelse;
  • smerter i magen;
  • problemer med appetitten;
  • løs avføring.

Bruk av tirzepatid er også forbundet med mye mer alvorlige helseproblemer. For eksempel kan det i sjeldne tilfeller forårsake pankreatitt, gallestein, lavt blodsukker og nyreproblemer, for ikke å nevne alvorlige mageproblemer. I tillegg er det en lav risiko for utvikling av kreft i skjoldbruskkjertelen. Dette spørsmålet er imidlertid kontroversielt for øyeblikket. Det finnes rapporter om kreftfremkallende effekter av medisinen hos dyr, men ikke hos mennesker. Det bør også tas i betraktning at utviklingen av noen kreftformer kan ta år og dusinvis av år, og derfor bør langtidsstudier av denne saken oppmuntres. I tillegg, som nevnt i en fersk studie fra 2022:[2]

«… må forskere komme frem for å teste tirzepatid for dets potensielle kreftfremmende eller kreftterapeutiske effekter.»

Håndtering av noen bivirkninger av Mounjaro[3]
Mageproblemer (kvalme, oppkast, smerter osv.)Disse bivirkningene er vanligvis forbigående og håndterbare. For å forbedre dem kan du bruke standardtips som å spise sakte, innta mindre måltider og sunnere mat, samt å gå en tur etter at du har spist.
Hypoglykemi (redusert glukoseinnhold i blodet)Fortell legen din hvis du opplever denne bivirkningen. Du kan bli rådet til å drikke fruktjuice eller ta sukkertabletter.
Allergiske reaksjonerVed alvorlige allergiske reaksjoner som hevelse i ansiktet, pustevansker eller alvorlig utslett, må du slutte å ta legemidlet og kontakte legevakten umiddelbart. Du kan trenge adrenalininjeksjon.

Interaksjoner

For å unngå risikosituasjoner bør du fortelle legen din om alle medisiner eller urtetilskudd du bruker for øyeblikket. Spesielt kan Mounjaro interagere med:

  • insulin (effekten av begge medisinene kan økes);
  • sulfonylurea (samme som ovenfor – økt effekt);
  • p-piller (Mounjaro kan gjøre deres effekt mindre effektiv);
  • alle orale medisiner som ibuprofen og paracetamol (effekten av disse medisinene kan reduseres).

Medisinen begynner å virke i løpet av timer etter injeksjon. De første effektene på blodsukkernivået bør være merkbare innen en måned etter at behandlingen er påbegynt. Full effekt bør være synlig innen et halvt år. Når det gjelder vekttap, kan du merke de første resultatene i løpet av få uker. Ifølge en studie gikk deltakerne ned ca. 8 % av kroppsvekten innen uke 12 etter bruk av tirzepatid.[4]

Den aktive ingrediensen i Mounjaro etterligner aktiviteten til to hormoner (GIP og GLP-1) og fremmer dermed metthetsfølelsen. Det bremser også fordøyelsesprosessene. I tillegg hjelper medisinen kroppen med å syntetisere mer insulin når det er nødvendig og reduserer mengden glukose som produseres av leveren, noe som er nyttig for å håndtere diabetessymptomer.

Med tanke på informasjonen ovenfor er det mulig, fordi det i dette tilfellet vil gå mer enn 3 dager etter siste dose.

Mounjaro har en god sikkerhetsprofil, med unntak av risikoen som er beskrevet i avsnittet om bivirkninger ovenfor. Det er generelt trygt for diabetespasienter så vel som for personer som lider av fedme. Det kan imidlertid være skadelig for personer med normal vekt eller lav vekt på grunn av risikoen for underernæring og tap av muskelmasse.

Tirzepatid har en halveringstid på 5 dager, noe som betyr at 50 % av virkestoffet skal være eliminert fra kroppen i løpet av denne perioden. Som regel tar det 5-6 halveringstider før medisinen er fullstendig eliminert, og tirzepatid vil derfor forbli i kroppen i opptil en måned.

I de fleste tilfeller er bivirkningene av medisinen forbigående, de går over av seg selv med tiden. Nedsatt appetitt og redusert fordøyelse vil imidlertid vare til du slutter å ta medisinen, til tross for at ubehagelige gastrointestinale symptomer som magesmerter bør forsvinne gradvis.

Sørg for tilstrekkelig proteininntak, og det vil også være en god idé å gå på treningssenteret og trene utholdenhetstrening. Rådfør deg også med en lege og prøv å overvåke kroppssammensetningen din.

Nei, dette er to forskjellige medisiner, til tross for lignende effekt. Mounjaro retter seg mot to typer reseptorer i kroppen, mens Ozempic bare retter seg mot én av dem.

Det er ingen direkte interaksjoner mellom etylalkohol og tirzepatid. Men alkohol kan gjøre noen av bivirkningene av medisinen verre (for eksempel kvalme). I tillegg, hvis du drikker for mye alkohol, påvirker dette spisevanene dine negativt, for ikke å nevne at alkoholdrikker også ofte er ganske kaloririke.

Vær også oppmerksom på at overdrikking ved bruk av Mounjaro kan føre til alvorlige helseproblemer som nyreskader og akutt pankreatitt.

Kilder:

  1. Studie: Ny «slankemedisin» langt meir effektiv enn Ozempic. NRK. Publisert 16. juli. Oppdatert 16. juli. Åpnet: 2. august 2024. https://www.nrk.no/norge/mounjaro-skal-vere-meir-effektiv-enn-ozempic-og-er-godkjent-i-noreg_-men-ikkje-pa-marknaden-enna-1.16961726
  2. Samuel SM et al. Tirzepatide-Friend or Foe in Diabetic Cancer Patients? Biomolecules. 2022 Oct 28;12(11):1580. doi: 10.3390/biom12111580
  3. 7 Mounjaro side effects you need to be aware of. Medisinsk vurdert av Melisa Puckey. Drugs.com. Sist oppdatert 16. april 2024. Åpnet: 2. august 2024. https://www.drugs.com/medical-answers/mounjaro-side-effects-you-need-aware-3576835/
  4. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2206038

Relaterte produkter